Vetenskaplig kartläggning: Päronsvängar

Jag kör sjukt mycket bil i mitt arbete. Genom åren har jag utvecklats från en försiktig passiv bilförare till en jävligt aggresiv och nävhyttande expert inom området. Någon sa en gång att jag är för bilförarkåren vad Shangri-La är för det perfekta boendet. Det ligger nog mycket i det.

paronsvangSjälvgod? Ja!

Den här gången tänkte jag berätta om ett störmoment som inte bara är störande utan också förenat med livsfara. Jag menar förstås päronsvängar. Bara för att man är en frukt måste man inte följa formen på en frukt, om ni förstår vad jag menar.

Om päronsvängar

För er som är lite bakom flötet och inte har en aning om vad en päronsväng är följer här en kort beskrivning:
Anta att en förare i en korsning skall svänga höger. En päronsväng innebär att föraren av någon anledning anser att han eller hon i korsningen först måste kompensera genom att svänga mot vänster innan svängen mot höger kan genomföras. Ibland håller sig föraren inom sitt körfält, ibland passeras mittlinjen med rejäl marginal.

Päronsvängar är faktiskt ganska komiska och lite estetiskt vackra, om man ligger bakom en utövare, vill säga. Komiken byts dock ut mot kalla kårar och skräck om man har oturen att stöta på fenomenet front mot front i en korsning. Det är extremt vanligt med päronsvängar vilket gör det rimligt att anta att fruktiga hjärnor duggar tätt i trafiken.

Tre huvudtyper

I mina vetenskapliga studier har jag kunnat kartlägga tre huvudtyper av päronsvängar:

1. Mild oförståndspäronsväng
Gärningsmannen genomför en lätt päronsväng och nuddar endast något vid mittlinjen. Offret behöver bara bromsa lite av ren förskräckelse. Det finns ingen direkt fara för kollison. Hastighet vid genomförande: pensionärshastighet.

2. Grav oförståndspäronsväng
Det här är den enda direkt farliga typen av päronsväng. Byfånen väljer att gå över mittlinjen med sitt fordon. För fulländning skall stora del eller helst hela bilen korsa mittlinjen. Möter du en jubelidiot av det här slaget måste du bromsa. Annars är kollisionen ett faktum. Hastighet vid genomförande: pensionärshastighet och uppåt.

3. Ungdomlig rallyinspirerad oförståndspäronsväng
Fungerar som punkt 1. Skillnaden ligger i hastighet vid genomförande: normal hastighet och uppåt.

Varför inträffar päronsvängar?
Det pågår intensiva forskningsarbeten. Det vetenskapen kommit fram till i dagsläget är:

  • Ratten är insmord med bregott.
    Det finns rapporterade fall där en päronsväng kan förklaras i att någon illvillig person smort in ratten med bregott. Vid sväng i korsning gör den låga friktionen att utövaren tappar greppet om ratten. Centrifugalkraften kompenserar genom att ratten av sig själv snabbt svänger åt motsatt håll. Det är av yttersta vikt att du alltid har fettlösande vätskor med dig vid bilkörning.
  • Hjärnan ersatt av bregott.
    Av rent oförstånd genomförs päronsvängen. Hjärnkapaciteten hos dessa människor ligger på så låga nivåer att den i dagsläget inte är mätbar. Forskning kring mätinstrument pågår.
  • Jag-tror-jag-är-med-i-ett-rally-syndromet.
    En person med detta syndrom tror helt enkelt att vederbörande är deltagare i svenska rallyt. På tv har han eller hon sett hur bilar, för att kompensera den höga ingångsfarten, måste göra en kraftig päronsväng. Det enda som skiljer en person med denna sjukdom och en rallyförare är ungefär 100km/h.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *