Vårt dagliga bluffbröd, giv oss idag

Bröd måste nog anses som en basvara i Sverige, GI-töntar till trots. I de flesta hem äter vi bröd. Bröd är gott och bröd är, om man tänker sig för, nyttigt. Åtminstone trodde vi att det var så.

Aftonbladet har startat en ny artikelserie som kommer att handla om mat. Det uppskattar vi här på uppretad. Sömn, vatten och mat är de tre fundamentala behov vi människor har för att överleva. Jävlas någon med vår mat då ska vi fan jävlas tillbaka!

Först ut är alltså bröd. I artikeln kan vi läsa att följande åtgärder görs för att blåsa oss kunder:

 • Jäsning tar för lång tid. Därför pressar man på konstgjord väg in luft och vatten. Mängden jäst dubbleras. Kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett tillsätts.
 • Bröd färgas ibland brunt med karamellfärg för att det ska se grövre och därmed nyttigare ut.
 • Påstådda surdegskulturer är i själva verket ett jävla pulver de häller i. Inte någon hemlig ärvd jäst från farfars far som det var på den gamla goda tiden.
mogligt_brod
På bilden syns en skiva Pågens med mögeltillsatsmedel E666

Vad kan vi göra för att påverka?

 • Det enklaste är väl att rulla upp ärmarna och dra fram bakkaveln. Jag är dock personligen lika intresserad av att baka bröd som svenska folket är av Linda Rosings kärleksliv.
 • Ge helt enkelt fan i att köpa drakarnas bröd så länge de inte kan påvisa att de sparkat sig själva i arslet och skärpt sig. En total bojkott av dem och deras tillsatser får deras plånbok att sina. Dåligt med intäkter är ett språk alla förstår, fråga bara Saab.
 • Under tiden får du be morsan eller grannen att baka dina limpor. Alternativt kollar du med din lokala bagare om han bakar bröd som man ska eller som en idiot. Bakar han som en idiot får du helt enkelt fråga morsan igen.

Mat engagerar och berör. Läsare har redan ställt frågor om tillsatser, dinkel och annat här.

Mats-Eric Nilsson har fyra tips som gör att du lättare kan hitta äkta bröd. Jävligt komiskt är det dock att du listar fem tips, Mats-Eric!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Vårt dagliga bluffbröd, giv oss idag”

 1. Profilbild för less

  Men bry sig hårt..

 2. Profilbild för Jayne Cobb
  Jayne Cobb

  På något sätt bryr du dig helt klart, ditt fån. Annars hade du troligen inte bemödat dig skriva en kommentar. Eller lider du av en psykisk åkomma vars symptom är att surfa runt på nätet och förmedla totalt ointressanta kommentarer?

  Vår psykologavdelning är för tillfället fullbokad men på eniro.se kan du hitta kontaktuppgifter till närmsta psykolog. Ps. Den sidan har ingen kommentarsfunktion så du vet!

 3. Profilbild för less

  Haha, vilken replik! Nu vet jag att det här är bloggen för mig, en sån grad av uppretadhet och bitterhet går inte att missa.

 4. Profilbild för Jayne Cobb
  Jayne Cobb

  Spot on! Vi är bitterfittor inbäddade i manliga genus personifierade. Vår utgångspunkt är att existerar något går det att störa sig. Det gäller bara att hitta rätt vinkel.

  Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *