The Day the Earth Stood Still: Intergalaktisk miljöpolis

dessDå och då lyckas Hollywood klämma ur sig en remake på en gammal goding som faktiskt blir bra! Så är tyvärr inte fallet den här gången. Resultatet är inte katastrofalt, ändå. Filmen börjar bra, men tappar fart ganska snabbt för att kulminera i rena skratt och ”vad i helvete?”-ögonblick. Keanu Reeves fungerar bra i rollen som utomjordingen Klaatu, mycket tack vare hans säregna skådespeleri à la skyltdocka.

Storyn är som följande: Utomjordingar landar på jorden för att med hårdhandskarna få oss att sluta misshandla planeten. USAs militär skjuter nästan ihjäl en av dem så fort han visar sig, och det blir ett jävla liv. Världens ledare gömmer sig och vägrar prata med utomjordingarna, och de anser sig inte ha något annat val än att helt sonika utrota den mänskliga rasen. Hade vi varit så jävla dumma i huvet som de verkar vara i filmen på RIKTIGT så hade jag också velat utrota oss.

Till skillnad från originalet från 1951 som utspelar sig i Kalla Krigets början och varnar för människans utnyttjande av atomenergins destruktiva krafter har remaken dummat ner det hela ytterligare genom att göra någon sorts sci-fi-version av An Inconvenient Truth. Vadå, kan inte atomvapen vara ett lika stort hot mot planeten som förut? Det gjorde i alla fall originalet lite mer skräckinjagande.

Jennifer Connelly spelar tjejen som ska försöka övertyga Klaatu att inte döda mänskligheten. Med sig har hon sin döde mans son, spelad av Jaden Smith, till mitt stora förtret. På sina ställen i filmen blir man till och med sugen på att bara stänga av, speciellt när den där lilla skitungen är inblandad. Se filmen så vet ni vad jag menar. Fy fan vilket litet ondskefullt jävla troll. Han spelar dock en viktig del i rollen att rädda mänskligheten, något jag inte märkte av förrän det helt plötsligt hade hänt. Ena sekunden ska mänskligheten dö, och en kram senare har Klaatu ändrat sig och vill ge oss en andra chans. Vad i helvete? Slutet är fullständigt meningslöst och knyter ihop det fattiga manuset på ett passande sätt.

Filmen är dock späckad med fräna specialeffekter! Den nye inkarnationen av roboten som vaktade Klaatus skepp i originalet, GORT, är både större och hårdare än sin förfader. Även i den här filmen försöker militären ha ihjäl honom, och precis som i den förra får de en jävla massa smisk. Varför inte försöka resonera med utomjordingar för en gångs skull? Det är alltid nån jävel som ska börja skjuta! Den enda gången de faktiskt har försökt vara snälla mot aliens var i Independence Day, men då VAR det en invasionsstyrka som ville döda varenda jävel. Det blir aldrig rätt.

Nåt man däremot kan fastslå direkt är att landar det utomjordingar som sträcker fram handen som för att hälsa, se då för fan till att hälsa tillbaka. SKJUT INTE! Det blir ett JÄVLA väsen!


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *