Sjukvårdstagare 0 – Kriminella 1

medicinDet här är ju fan riktigt irriterande. Sahlgrenska drar in läkemedel då det är för dyrt. 1000 laxar per skalle och dag är tydligen alldeles för mycket, därför dras nu vissa läkemdele in. Detta trots att de anses effektiva.

En plats bakom galler kostar från 2300kr per dygn.

Det är alltså viktigare att ta hand om spån som inte klarar av att hålla sig från brott än att ta hand om sjuka människor. Det är ju förjävligt. Mitt förslag är att genomföra en omfattande omorganisation inom kriminalvården.

Släng ihop lagbrytarna i större högar i mindre ombonade lokaler utan en massa förmåner och annat dom inte förtjänar. Då borde vi kunna komma ner i säg 1000kr per dygn. Kvar finns 1300 spänn som gladeligen täcker kostnader för även de dyraste läkemedel.

Ska vi fängsla sjuka människor i deras egen kropp pga ekonomiska faktorer samtidigt som kostnaden för fängslade människor är mer än dubbelt så hög? Nej usch, det här är fel.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Sjukvårdstagare 0 – Kriminella 1”

 1. Profilbild för Oliver
  Oliver

  Du är medveten om att en lax betyder tusen kronor va? dvs 1000laxar = 1.000.000 Men antar att du menade kronor, självklart är det förjävligt även om det inte stämmer helt, en sjukhusplats på sahlgrenska kostar cirka fem tusen per natt med säng, ständig koll av sjuksköterskor/läkare, mat osv, kostnaden du drog upp var bara mediciner.

  Håller med dig om att kriminella har det lite för bra för att det ska vara ett straff, men man får väl se det som att förnedringen att aldrig kunna få ett riktigt jobb igen + att familj, vänner osv vänder ryggen till är det riktiga straffet.

  Perspektiv.

 2. Profilbild för Jayne Cobb
  Jayne Cobb

  Oj så fel det kan bli ibland, Oliver. Tack för rättelsen om laxar.

  Det är helt korrekt att jag endast tar hänsyn till medicinkostnaden i sig medan kostnaden för kriminalvårdsplatsen är den totala dygnskostnaden per person, hade inga andra siffror att relatera till.
  Tack för kompletteringen, det verkar som du är insatt i ämnet så jag förutsätter att det är rimliga siffror du anger.

  Det straff man får i sitt sociala nätverk är nog den hårdaste biten av ett straff för den kriminelle. Tyvärr är det också så att det är det sociala straffet som på sikt leder till ökade kostnader för samhället. Har du exempelvis svårt att få jobb efter avtjänat straff blir det också givetvis svårt att bidra med skattepengar till statskassan. Vänder många dig ryggen, ja då kanske du tar till flaskan eller någon annan drog för att fly den dystra vardagen. Så småningom leder även det till en ökad samhällskostnad.

  Det bästa som jag ser det, är att göra vistelsen i fängelse till något ganska förfärligt. Jag tror att många förstagångsförbrytare som åker in tänker sig för både en och två gånger om de vet vad som väntar om de åker in igen. Att dra ner på förmåner spar pengar i statskassan och gör fängelsevistelsen mer obehaglig. Jag tror även på vård i fängelsemiljö, det är säkerligen därför ansvarig enhet kallas just kriminalvård. Är tveksam till att dagens vård är speciellt effektiv men det här är en känsla jag har helt utan några belägg.

 3. Profilbild för Oliver
  Oliver

  Kan vara olika mellan olika avdelningar iof, men på transplantationsavdelningen så ligger kostnaden där.

  Hur pass behagligt det är att sitta på anstalt är nog väldigt olika beroende på säkerhetsgraden osv men självklart ska inte de som sätter skräck i andra serveras nypressad juice till frukost (det var några fångar som gjorde hungerstrejk efter att de dragit in det för några år sedan så det är nog kvar)Håller med dig och kan bara säga att det är en tragisk nedåtspiral, tur att kris och liknande organisationer finns för de som verkligen vill ändra sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *