Robotdammsugaren är årets julklapp

För någon vecka sedan så släppte Svensk Handel nyheten om vilken produkt som blivit utsedd till Årets julklapp. Detta har man gjort årligen sedan 1988 och är ett sätt att sammanfatta den tid som vi lever i genom en produkt som finns ute på marknaden. Den pryl som valdes ut i år var lite överraskande nog robotdammsugaren, som är en produkt som funnits på marknaden i närmare 15 år. För att en produkt ska kunna bli utnämnd till Årets julklapp ska den uppfylla minst ett utav följande kriterier:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Enligt HUI så uppfyller robotdammsugaren samtliga kriterier, på grund utav att den underlättar den stressiga vardag som vi lever i, där städning är någonting som många inte vill lägga onödigt med tid på. Dessutom har produkten utvecklats alltmer under de senaste åren och allt fler anser den värd att köpa jämfört med när den först kom ut på marknaden.

Det här är även fjärde året i rad som en teknikpryl tar hem utmärkelsen (hörlurarna 2012, råsaftcentrifugen 2013 och aktivitetsarmbandet 2014) och även flera gånger innan det har liknande prylar blivit utvalda (t.ex. surfplattan, platt-TV:n och DVD-spelaren).

Min fråga är nu – hur roligt är det egentligen att få en dammsugare i julklapp? Kan inte det ses lite som en pik emot att man har det smutsigt hemma? Sen undrar jag hur rent kan det egentligen bli med en sådan manick, den runda formen kommer ju till exempel inte åt i hörnen, samt att den inte kommer in under alla möbler i hemmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *