Postkodmiljonären: Andra chansen

napoleon
Gustaf II Adolf. Nej! Napoleon! NEJ! Lützen! NEJ…

Nu får stackars Stefan en andra chans i Postkodmiljonären för att TV4 skrivit fel i en historiefråga. Jag reagerade redan innan på tidigare artiklar när det blev nån jävla opinionsstorm över att han borde få chansen att tävla igen när han åkte ut på 75 000 kronorsnivån. Visst, det är lite gratischans, och killen hade ju uppenbarligen inte en jävla aning om svaret, men samtidigt känns det som en självklarhet att alla frågor ska vara korrekta.

Jag satt och petade lite bland andra bloggar som både hissar och dissar beslutet, och en ganska genomgående trend är att de som dissar hänvisar till Stefan Källs kommentar där han säger att datumet 14 juli fick honom att tänka på Frankrikes nationaldag och att han direkt tänkte på Napoleon då. Nu frågade han ju ändå publiken, så det var väl bullshit, men grejen är bara den att det mest berömda slaget vid Lützen inträffade ett par hundra år innan Napoleonkrigen och involverade Gustaf II Adolf som strök med i den striden. Alltså borde han direkt ha tänkt på Marengo eftersom Napoleon faktiskt var med där.

Vad hobbyhistorierna inte tänker på eller inte vet om är att Napoleon också var i Lützen. 1812, faktiskt. Det finns med andra ord en möjlighet att han eller publiken faktiskt var inne på det spåret. Fan, han kanske visste att Napoleon varit i både Marengo och Lützen någon gång under Napoleonkrigen och fick förlita sig på publiken som genom ett monumentalt hjärnsläpp blandade ihop årtalen på grund av att det stod fel månad i frågan!

Nä, antagligen inte. Jävligt schysst av TV4 att ställa upp med en andra chans, i alla fall. Det är väl egentligen det minsta de kan göra efter att de lyckats få med ett faktafel.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Postkodmiljonären: Andra chansen”

  1. Profilbild för wise

    Alla vet ju att Marengo är en kycklingrätt som serverades till Napoleon Bonaparte strax före eller efter slaget med samma namn. Fast kanske inte alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *