Osvensk kömentalitet!

lang-ko
Gubbjäveln i mitten gick före!

Vi är sjukt bra på att stå i kö i Sverige, det kan ingen ta ifrån oss. Det finns inget som framkallar kallsvett i en svensk man som att se nån slug jävel halvläsa menyerna på McDonald’s och snedda in bredvid honom. Fyfan! Ska han gå före nu eller? Fattar han att jag står i kön här? PANIK gargarghh och nästa dag dyker han upp på kontoret med ett halvautomatiskt skjutvapen och dödar arbetspolarna plus sig själv. Så gå inte före i köer, för guds skull.

Nu är det ju så att alla regler ska ha ett eller flera undantag, jag har inte koll på exakt statistik där, men det är ju inte alltid kösystemet fungerar. Som häromdagen när jag var och handlade och står längst bak i kön och en tant lallar förbi med sin dragkorg med fullkornsvälling och Tena lady. Helt oblygt, och förmodligen utan uppsåt (för kärringen var väl dement) knallar hon förbi tre pers i kön och glider in i en lagom stor lucka som lämnats av ett snedknullat missfoster vars uppmärksamhet totalt låst sig vid senaste numret av Kalle Anka eller Bamse eller nån Pixibok i tidningsstället.

Med pärlor av kallsvett i pannan talar jag om för Agda 105 att det blev nog lite fel där, köer börjar längst bak i Sverige. Tidigare nämnt missfoster vänder sig då om och säger att det gör väl inget om hon går före. Visst, till och med jag som har världens kortaste stubin och tålamod klarar väl av att PROs Covergirl of the Month får hem sina inkontinensskydd innan jag är säkert hemma med mina nudelpaket eller vad fan jag nu köpte… eller stryk det, hon gick fan inte så fort, jag kom nog hem före i alla fall… men jag glider från ämnet.

Vid det här laget hade jag i alla fall tappat allt intresse för att läxa upp pensionärer för deras outvecklade sinne för köande och fokuserade istället på mongot som ansåg sig värdig att öppna käften i min närvaro. ”Du är ju inte ensam i kön”, upplyste jag killen för säkerhets skull, han kanske inte hade märkt det. ”Vadå”, svarar han med en idiotförklarande ton. ”Det var ju mig hon gick före.”

Alltså, mängden verbal ammunition grabben gav mig i det ögonblicket gjorde att käften låste sig på mig. Jag brukar notera extrem mänsklig dumhet när jag stöter på den. Brukar till och med låtsas att jag har en liten dumhetsmätare som ger utslag, men det här var fan som att springa in i reaktor 4 i Tjernobyl med en geigermätare från Clas Ohlson och se pinnen slå runt åtta varv. Första reaktionen var nästan att ta ett par steg bakåt för säkerhets skull, ifall det smittar. När mitt psyke hade kommit över den största chocken och gått in i ett post-traumatiskt stresstillstånd kunde jag bara skratta högt åt honom. All irritation bara rann av mig, för lönlösheten i att försöka få honom att förstå något blev så uppenbar att jag helt enkelt slutade bry mig. Det är ju inte hans fel att hans mamma och pappa är syskon. Dessutom fick jag material till en artikel!

Det är nog fan första gången något bra har kommit ur att någon har gått före i en kö jag har stått i. Men det är garanterat en engångsföreteelse, något sorts undantag som bekräftar regeln som jag nämnde tidigare i lite andra ordalag. Första paragrafen i det här inlägget gäller således fortfarande.

 

Onödigt vetande #5

Det finns en del kända fall i Sverige där enstaka släkter lider av inavel. Ett exempel utgörs av Carl XVI Gustafs föräldrar, Prins Carl Gustaf och Prinsessan Sibylla, som var sysslingar. Prinsen och prinsessans föräldrar var alltså kusiner.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *