Lön, sjukdom och egoism

Attjo
Hålla för näsan? Varför det?

Att influensa och sjukdom härjar som värst den här årstiden är väl de flesta överens om. Det är ju inte direkt så att man brister ut i ett sprudlande djungelvrål av lycka när man vaknar upp en morgon och inser att man åkt på den där jävla influensan. Igen. Det finns dock en epidemi som är långt värre i vårt samhälle idag och den epidemin benämns egoism.

Jag rekommenderar absolut inte att jobba när man är sjuk, säger doktorn Åsa Vilbäck.” Det är väl ett alldeles för milt uttryck? ”rekommenderar”, vafan! Enligt mig skulle den jäveln, som har fräckheten att  sjuk dyka upp på jobbet, belönas med spöstraff för allmän beskådning på närmsta torg.

Fröken Vilbäck är av den uppfattningen att man av solidaritet går till jobbet, trots att man är sjuk. Det här är ju bara skitsnack. Inte fan finns det många som bemödar sig att lalla iväg till jobbet för att ens arbetskompisar lämnas i sticket! Nej för helvete! Det här handlar om ren egoism från den sjukes sida. Juvelen i fråga vill ju helt enkelt inte tappa en dagslön, då är det fan bättre att smitta ner lite annat folk.

För att åtgärda problematiken med alldeles för få sjuka i Sverige infördes karensdag.

Karensdag är ett utmärkt sätt att hålla alla oss egoistiska och penningkära på jobbet, som positiv bieffekt, utsätter man samtliga arbetskamrater för en markant ökad smittorisk. Det här är ju bra som fan, det gynnar arbetstillfällen inom vården. Vidare har många anställda äldre och bräckliga släktingar och genom att gå sjuk till jobbet smittar du dina arbetskamarater som i sin tur smittar sina äldre släktingar som således trillar av pinnen lite tidigare än annars. Fan tänk vad pengar vi spar på åldervård på det här sättet!

Det är otroligt vad en ask alvedon och en stark ihop-bitar-anda kan göra. En karensdag kan ju fanimej göra att du inte kan köpa en ny platt-tv eller mobiltelefon till någon avkomma som fortfarande huserar hemma hos dig, trots att de kanske för flera år sedan borde skaffat eget boende och egen ekonomi. Nu halkar jag dock in på den förlorade generationen bortskämda tonårsslynglar, och det är ämne för en egen artikel i framtiden.

Du som går till jobbet sjuk, eller går till jobbet alldeles för tidigt efter att du varit sjuk: Tro inte för en sekund att någon tycker du är en hjälte som ställer upp på dina arbetskamrater. Alla vet att du gör det för att slippa en karensdag. Vi tycker enbart att du är en stor idiot och vi hoppas att du drabbas av nästa varsel!

Du som nu sjukskriver dig i ur och skur: du är fan inte heller någon hjälte, om du trodde det. Antagligen tillhör du kategorin som tar karensdagen, trots att det svider. För att kompensera denna förlust är du då naturligtvis sjukskriven de sju dagar du har möjlighet till utan sjukintyg.

Har du sett på fan! Medan jag sitter och skriver om det här så trollar nått popsnöre fram en post där rikstönten skriver ”Jag tror att många gör som jag. Karensdag och en känsla av att man sviker jobbarkompisarna är väl största anledningen till att jag tar mig iväg, trots att jag vet att jag kanske smittar andra.”

Du går inte alls till jobbet för att du känner att du sviker arbetskompisarna. Det är lögn lögn lögn och åter lögn!

Som en tröst i oceaner av mörker som omhuldar detta så känsliga ämne känns det dock skönt att se att vissa människor faktiskt har en hjärna och dessutom vågar vara ärliga.

Onödigt vetande #7

20% av Sveriges befolkning är immuna mot den sk. vinterkräksjukan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *