Konstfuck strikes back! Again!

konst
Konst?

Nu följer Anna Odell sina klasskamraters initiativ och får för sig att öppna käften är en bra idé. Precis som Joakim Forsgren och resten av packet har hon helt jävla fel. I dagens DN såväl som Aftonbladet vädrar kossan gommen och försöker, hör och häpna, försvara sitt beteende genom att gömma sig bakom konststämpeln. Är de här människorna helt jävla immuna mot kritik, eller? Ingen gillar det ni gör, ingen gillar er, sluta synas i media så jag slipper skriva om er! Det är ju för fan lättare än att sno godis från barn, men att sno godis är roligare. Jag lever nämligen på barnatårar.

”– Som konstnär är min styrka inte att tala, utan jag tror att mitt verk kommer att uttrycka starkt nog vad det är jag har att berätta. Mitt verk behandlar också väldigt känsliga frågor, och jag har kommit fram till att det är mer ansvarsfullt mot dem som någon gång lidit av psykisk sjukdom att avvakta med att försöka förklara vad det är jag gjort tills det finns att se för alla.”

OK, Anna. Du är alltså inte ett jävla pucko, men det får vi inte veta förrän i maj när du släpper ditt geniala verk? Det är lugnt att jag tvivlar, eller? Tack.

”– Jag trodde då, och tror fortfarande, att den moraliska problematiken jag stod inför kan rättfärdigas med mitt syfte, min kunskap om det jag gör och mina erfarenheter av psykisk sjukdom.”

Att du har erfarenheter av psykisk sjukdom är föga förvånande, men om inte ditt syfte är att att avslöja botemedlet mot dem har jag jävligt svårt för att förstå hur det ska kunna rättfärdiga det du gjorde.

”– Överläkaren på S:t Görans psykakutmottagning har påstått att det jag gjorde skulle ha kunnat leda till att någon annan tilläts ta livet av sig. Det tyder ju på en resursbrist i vården som är långt mer alarmerande än att jag inte var sjuk på riktigt. Om en enda patient mer eller mindre kan ha sådana konsekvenser tycker jag att det är det som borde debatteras.”

Det är ju att hårddra det lite kanske, Anna. Det han menar är ju att du engagerade personal i ett fejkat psykbryt som hade kunnat ha konsekvenser. Ditt jävla apskaft. Vad fan tror du händer om 10 pers gör samma sak? Vafan, samla ihop lite av dina polare så ses vi utanför ett sjukhus och fejkar lite hjärtattacker och sånt. Då kan vi ju kritisera resursbristen i akutvården också, när lille Olle som bröt benet på fotbollsträningen får vänta några extra timmar. Kom igen nu, Anna, du är inte så här dum på riktigt. Det här kanske också är en del av konstverket?

”– Jag anklagas också för att ha vållat vårdpersonalen svårt lidande när mitt beteende tvingade dem att lägga mig i bälte. Det känns ganska märkligt då jag förstått hur frikostiga de vanligtvis är med den metoden i sin behandling.”

Det är inte roligt att behöva frihetsberöva en hysterisk person. Speciellt inte när man i efterhand får reda på att det var ett jävla skämt. Att du blivit frikostigt erbjuden den behandlingen säger mer om dig än personalen, faktiskt. Som det låter borde du åka fastspänd på en bår med en Hannibal Lecter-mask över ansiktet 24/7.

”Jag ville inte att det här skulle komma ut innan verket var klart. Jag hade hoppats att verket skulle uppmärksammas i maj, genom den seriösa och viktiga debatt som jag vill väcka till liv genom det.”

Haha, DET gick åt helvete. Hur kunde du ens få för dig att det skulle passera obemärkt? Ja jävlar.

”– Den etiska diskussionen måste absolut vara en del av den konstnärliga processen. Men konst har alltid varit gränsöverskridande. Konstnärer, precis som journalister har en uppgift i samhället som gör att vi måste få röra oss lite i utkanten av det tillåtna om det finns viktiga motiv. Det kommer att bli svårt nu i början när man ska försöka tolka de nya striktare riktlinjerna. Det är många studenter och lärare som är rädda för att Konstfack ska bli en försiktig och feg skola, säger Anna Odell.”

Gränsöverskridande… det räcker inte med lite civil olydnad längre, alltså? Ni som ändå går på konstskola, kan ni inte lära er måla eller skulptera eller något som uppskattas i samhället? Måste det ni gör vara brottsligt? Måste ni vara så jävla mycket bättre och smartare än alla andra och skapa ”konst” som bara ni förstår? Jag blir nog tvungen att säga som överläkaren på S:t Görans psykakut: Klipp dig och skaffa dig ett jobb.

Nu har ju Konstfuck tagit en jävla massa plats på sidan, så för att fira detta har vi lagt upp en omröstning! Gissa Konstfuckselevernas nästa verk och vinn inte ett skit, för vi har inte råd med nåt pris. Jodå, det har vi, men vi vill inte ge er nåt.

Rösta på vad du tror blir konstfucks nästa uppmärksammade verk i veckans påll.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Konstfuck strikes back! Again!”

 1. Profilbild för Cilla
  Cilla

  Frågan är vem som är ett apskaft här.

  För det första, tror du inte att betydligt fler än 10 söker akut varje dag utan att ha allvarliga sjukdomar? Det är möjligt att du tom gjort det själv någon gång. Vissa simulerar avsiktligt, åtminstone ett hundratal om dagen sammanlagt i Sverige, utan minsta möjlighet för konstruktiva följdverkningar. I Odells fall finns det åtminstone i teorin en möjlighet för det.

  Det fina med yttrandefriheten är att alla får tycka vad de vill. I ett steriliserat samhälle som Sverige där alla av nöd måste betraktas veta lika bra om allting som alla andra, kan det bli bekymmersamt.

  Wille Logan utgör ett exempel på vad jag i framtiden undergräva yttrandefriheten i Sverige, en klent begåvad person som inte uppmuntrats att ägna sig åt det han kan, utan istället blivit tvungen att lära sig ytterst lite om en massa olika saker.

 2. Profilbild för Willie Logan
  Willie Logan

  Shit! Här trodde jag att Odell slagit idiotrekord, så kommer du och kör om. Har din pojkvän dopat dig med hårda slag mot huvudet, eller? För det är fusk.

  Skit samma om simulanter, idioter och hypokondriker söker för fejkproblem varje dag. De har garanterat problem från början, om det nu är psykiskt eller om de är så jävla ensamma att de till och med går till akuten för lite mänsklig kontakt. Det Odell gjorde var att med berått mod utnyttja sjukvården, förutom att hon spottade och sparkade mot personalen på psykakuten. DET är ingenting som faller under yttrandefriheten, som du så intelligent slängde ur dig i ditt dåligt formulerade inlägg i debatten. Det ska bli jävligt intressant att se vad det blir för ”konstruktiva följdverkningar” av hennes lilla experiment. Jag kan lova att jag inte blir imponerad.

  Att påstå att jag på något vis skulle undergräva yttrandefriheten, om jag ska tolka din kommentar på det viset, är ett rent skämt. Bara genom artikeln du läste borde du fatta att det är något jag värnar om.

  Du skriver avslutningsvis att jag är klent begåvad, och det tänkte jag inte ens kommentera, men jag blir ändå lite nyfiken på hur du kom fram till den slutsatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *