Den enes bröd den andres dö..ehm gåslever

uteliggareHäromdagen skrev jag några rader om att läkarvården tvingas spara in på dyr medicin. Idag traskar vi upp ännu ett steg in den eviga ekonomispiralen.

Det finns en företagsform för läkare där ett bolag sköter det ekonomiska. Samtliga intäkter och samtliga utgifter hamnar i en personlig pott därefter betalas resultatet ut i form av ersättning till läkaren.

Ju mindre utgifter, desto bättre resultat om nu intäkterna är konstanta. Det här ger läkarna åtminstone en teoretisk chans att påverka sin egen lön genom att exempelvis skippa provtagningar.

Det här är givetvis ett katastrofalt system, även om jag vägrar tro att läkare gör avkall på provtagning i de fall det behövs. Det som är oroväckande är vad som kan ske i förlängningen. Vi går allt mer mot ett samhälle där den med pengar i fickan får högklassisk vård, den utan pengar får klara sig med mindre vård. Systemet finns redan i USA och alla vet nog vilka otroliga klasskillnader som finns där. Nej stoppa den här typen av system med lagar och föreskrifter långt innan vi hamnar där!

Källor: Aftonbladet | DN


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *