Censur, ibland ett tecken på anständighet?

När jag först läser artikeln i den lokala tidningen och även på aftonbladet tänker jag: ”Vafan! Vad är det för översitteri att censurera skolfoton?” Vi lever trots allt i ett land som på pappret sägs ha tryckfrihet.

Aftonbladet skriver: ”Rektorn hade tagit bort texten genom att ändra i bilderna med ett datorprogram – något som är vanligt i exempelvis Nordkorea och Kina när originalbilderna misshagar ledarna.”

Första intrycket är att hålla med aftonbladet. Mitt kall är att reta upp mig på allt och alla. Här har jag chansen att hacka på skolvärlden med de kanske mest bortskämda arbetstagarna som existerar: lärarkåren.

Läser artikeln igen och inser att jag måste ställa mig på rektorns sida, tyvärr. Jag gillar verkligen människor som vågar stå ut och som vågar vara lite annorlunda. Det är helt enkelt ganska kul med folk som är lite rebelliska av sig. Faktum är att vår blogg bygger på det temat till stor del. Det finns dock situationer där man bör uppträda lite mer respektabelt. Skolfoton är en sådan situation.

Jag brukar springa runt och lalla på jobbet i alla möjliga trasor, orakad med keps och se allmänt idiotisk ut. Det är jag som den jag är och då representerar jag helt enkelt mig själv. När jag skall möta kunder däremot, då representerar jag företaget och allt vad det står för. Rakad, utan keps och med hyggliga kläder möter jag mitt företags kunder. Dels för att så vill mitt företag att jag skall bete mig men framförallt för att det ökar chanserna ofantligt att få sälja något. Vem köper av någon som ser ut som en knarkande uteliggare? Får jag inte sälja något så går det dåligt för företaget och då får jag sparken. Ren självbevarelsedrift alltså.

Skolan utbildar de som skall ha ansvar för morgondagens Sverige. I det ansvaret ingår givetvis anständighet och respekt. Att stoltsera på foto med knulltröjor är knappast anständigt. Eleverna är skolans stora ansikte utåt. Det är eleverna som är skolans säljare. De säljer platser till kommande årskull elever och de säljer dessutom sig själva till framtida jobb hos arbetsgivare som inte vill förknippas med knulltröjor. Att springa runt i klassrummen med sätta-på-morsor-tröjor är inget jag bryr mig om. Det sker internt och utan insyn från oss andra. Däremot hör det inte hemma i en skolkatalog.

I förlängningen kan man också undra vart gränsen skall gå, om nu knulltröjor ska vara ok. Är det då ok att på skolfoton ha tröjor med hyllningar till Hitler, karikatyrer på Mohammed eller en text med något klämkäckt om att vitingar suger? I praktiken är det nämligen ingen större skillnad mot att ha knulltröjor. Samtliga sticker ut i mängden och ger dålig publicitet för skolan om de återfinns på officiella foton.

Rektorn gör helt rätt, han är chef för sitt företag och han väljer med all rätt den metod som ger bäst bild utåt av företaget. Utan att eleverna förstår det gör han dem en stor tjänst. Tyvärr vinklar aftonbladets skribenter det hela som vanligt.  Är det så att Erik Nises själv går omkring på aftonbladet med kvinnoförnedrande t-shirts och försöker vinna sympati för det? Eller varför verkar han vilja framställa rektor Karl Nilsson som Sveriges näste diktator?

Vem vet, framtidens skolkataloger kanske blir en enda stor reklamkatalog där tröjor gör reklam om allt från google till penisförstorningar? Hmm en ny affärside föds… Skolfotoreklambolaget!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Censur, ibland ett tecken på anständighet?”

 1. Profilbild för Annie

  Jag tror det är viktigare att berätta detta för eleverna istället. Säger man åt eleverna att inte snygga till sig för mycket utan komma ”som de är” så tycker i alla fall jag att det är fel att sedan redigera dem. Säger man däremot åt dem att försöka se lite anständiga ut så kan man med rätt fixa till dem efteråt om de inte följer detta.
  vet att på min skola blev vi tillsagda att komma precis som vi är och hade jag blivit censurerad då hade jag nog känt att jag inte var okej som jag var.
  dessutom tycker jag att om de ändå skall redigera bilderna, ta bort texten från t-shirtar som har ”fel” tryck, redigera bort fingrar som gör ”fel” tecken och så vidare så tycker man absolut att de åtminstone kan redigera finnar och liknande också så man åtminstone ser snygg ut även om man inte ser ut som ”sig själv” (om man nu är en sådan som brukar ha provocerande tröjor och/eller göra diverse tecken med händerna)

 2. Profilbild för Jayne Cobb
  Jayne Cobb

  Jag tycker också att de ska ta bort finnar på skolfoton. När de ändå håller på kan de faktiskt passa på att ändra hudfärg och frisyrer också!
  För att ytterligare påskynda eventuella identitetskriser kan de rita in pilar på alla tjejer där det står ”kille” och vice versa.

 3. Profilbild för Willie Logan
  Willie Logan

  Jag tycker de kan ta bort alla fula jävlar också, fast då kan man väl å andra sidan lägga ner hela skolfotogrejen… det lär ju bli nästan helt tomt. Kom igen, man såg ut som fan när man var tonåring. De skulle göra alla en tjänst.

  Finnar tycker jag man kan censurera live också. Har man överdriven acne ska man ha en påse på huvudet i skolan. Ärligt talat, ibland tar man ju ett extra steg åt sidan när man ser ett riktigt pastafejs ifall det smittar… eller om nån finne spricker och kaskadsprutar var i ansiktet på en! Eller in i munnen! Fyfan.

 4. Profilbild för PHG Andersson
  PHG Andersson

  Hade dessa stackars elever lagt lika mycket energi på sitt skolarbete som de lagt ner på att hitta på sätt att uppröra vuxenvärlden/tjäna enkla poäng i sina kompisgäng, skulle de med all säkerhet höja sina betyg till G i genomsnitt. Dessa gossar tillhör dock ett visst klientel vilka i sanning kommer att gå en dyster framtid till mötes… Nåja, det är ju alltid intressant för mig att lära känna mina kommande anställda, då jag garanterat kommer att betala deras framtida lön – i form av socialbidrag.

  ———————————————————
  Appråpå den grundcementerade inställningen mot lärarkåren, ja lärare är ett jävla byk som frivilligt ställer upp på att vara anträffbara mellan 06 – 22 för föräldraservice och efterarbete/förberedelsearbete varje dag, helg som vardag, arbeta aktivt upp emot 50 timmar i veckan utan övertidsersättning, slänger ut i storleksordning 400.000/500.000 på en grundutbildning som tar ca 3-4 år, tvingas jobba in halva sin semester, vilken förra året, i vår kommun, sträckte sig mellan den 25/6 – 6/8 (ca 7 veckor, då de förväntas stå till förfogande för elever som vill tentera upp sina betyg muntligt/skriftligt), skickas på direkt intetsägande vidareutbildning under elevernas lov, arbetar i opposition mot övriga samhället vad gäller vikten av kunskap kontra elevernas individuella ”önskemål” och attityder, förväntas vara förstående, lyhörda, multiflexibla och pedagogiska trots ständiga nedskärningar och agera som ett samhällets moraliska samvete efter arbetstid – alltid med ett leende på läpparna. Till detta kommer naturligtvis kunskapsmålen som ska uppnås…
  Ja just det, glöm inte bort den skyhöga ingångslönen, vilken i dagsläget ligger runt 18.000/19.000 före skatt för en utbildad lärare med 3-4 års universitetsutbildning…
  verkligen saftiga pengar…

  Så visst är lärarna bortskämda lyxlirare med ett arbetet som de egentligen borde betala för att inneha.

  Dags att lära känna lärare ur ett arbetsperspektiv istället för ur ett snedvridet postpubertalt elevperspektiv?

 5. Profilbild för Jayne Cobb
  Jayne Cobb

  PHG:
  Huvudet på spiken angående vad dessa elever riskerar i framtiden.

  Tack för dina förtydliganden angående lärarkåren. Jag har dock en relativt saklig grund till min inställning mot lärarkåren: Min fru är lärare.
  Det finns lyckligtvis lärare som exakt stämmer in på din beskrivning. Den dystra sanningen är dock att de inte direkt växer på träd. Kanske var alla lärare en gång entusiastiska och redo att rädda världen. Någonstans under resans gång har dock något hänt för en stor andel av dessa lärare. Vem vet, det kanske var den strävan och stress du så målande beskriver som till slut tog ut sin rätt.
  Här har vi en bunt bittra människor som knallar till jobbet för att få sin lön. Sådana människor finns i alla yrkeskategorier men det blir mer uppenbart om de jobbar som lärare än om deras sysselsättning är skogvaktare i Alaska.

  Sedan finns en annan gren inom lärarkåren som systematiskt utnyttjar varenda liten bokstav som någonsin skrivits i deras kollektivavtal och drar det ända ut till yttersta atomen på sin spets. Den här grenen innehåller dessutom en undergren som utöver ovanstående även blandar in element av regelrätt arbetsfusk.
  Lika lite som jag kan generalisera en hel lärarkår som bortskämda, kan du generalisera dem som gloriaprydda övermänniskor med samhället och dess elever som enda kall i livet utöver sömn och mat. Du snedvrider åt ditt håll, jag åt mitt. Sanningen kanske ligger rakt föröver. Vad vet jag, debatt har skapats och förhoppningsvis har en eller annan läst artikeln och kommentarerna på sin vandring mot högre visdom. Kanske finns det bland dem någon som är lärare och som vill visa att jag har fel i mitt antagande, då PHG, har jag uppnått ett av mina syften här i världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *